ON RESSENTIMENT | PRINCETON UNIVERSITY

DOCUMENTAIRE  |  50 min. | 2019

 

Het wordt steeds normaler om de recente sociale en politieke ophef te verklaren met behulp van het begrip ressentiment. Bijvoorbeeld het ressentiment van witte Amerikanen over hun afnemende sociaaleconomische status deed velen van hen op Trump stemmen. Het ressentiment van West-Europeanen jegens immigranten en vluchtelingen die gebruik maken van sociale voorzieningen heeft flinke steun gegenereerd voor Brexit en nationale extreemrechtse bewegingen. Maar het begrip ressentiment blijft relatief slecht begrepen. Waar komt het vandaan? Hoe zet het tot actie aan? Waarin verschilt het van woede, haat en verontwaardiging?

In samenwerking met antropoloog Jürgen Schaflechner en in opdracht van de universiteit van Princeton, hebben we over deze vragen een documentaire gemaakt, met bijdragen van Wendy Brown, Grayson Hunt, Alexander Nehamas, Gyan Prakash, Rahel Jaeggi, Robert Pfaller, Sjoerd van Tuinen en Peter Sloterdijk.

De film gaat in premiere op 18 oktober 2019 bij het Princeton Institute for International and Regional Studies, gaat daarna op tour en wordt in het educatieve circuit uitgebracht. Voor meer informatie: www.resentmentfilm.com